תרומות דרך ארגון צדקה בא"י

שאלה:

ראיתי באירגון פלוני שמציעים להכניס שמות לתפילה אצל גדולי הדור במחיר מסויים (סכום דולרי) בדקתי את האתר בארץ וראיתי אותה הצעה בשקלים במחיר יותר מוזל. היה כאן ויכוח. בעלי טען שעדיף לעשות את זה דרך האתר. יותר זול. אני לעמתו סברתי שבארץ פונים לתושבי הארץ לפי דרגת השכר הממוצע שם ואילו אצלינו פונים לפי דרגת השכר הממוצע אצלינו. המשכתי וטענתי שזה כעין רמאות. אנחנו מתחזים שכביכול אנחנו גרים שם ומנסים לקבל את זה דרכם במחיר שלהם. ומי יודע אולי הברכה שבאה ברמיה לא תעבוד במקרה שכזה

תשובה:

שלום וברכה,

נראה לדעתי שאין מה לחוש לדברים כלל. אין כאן דרישה מסוימת מבני חוץ לארץ בגלל המקום שבו הם גרים לתרום סכום יותר גבוה, אלא משום שבחוץ לארץ יש הכנסות יותר גבוהות מקובל לבקש כספי צדקה יותר גבוהים אבל זה רק בגלל היכולת הגבוה של בני חוץ לארץ. מאידך הם לא פעלו בצורה כזו שקובעים רמת תשלום מיוחדת לבני חוץ לארץ ורמת תשלום לבני ארץ ישראל. אלא סך הכל בנו אתר שמתאים לבני חוץ לארץ, האתר פונה אליהם בשפה ובסגנון שלהם, וזו הייתה המטרה של האתר, שגם בני חוץ לארץ יתוודעו למעלת מצוות הצדקה המסוימת הזו. ההמלצות על הסכומים הם כאמור משום שבחו"ל מקובל להרוויח אותם. אבל הם לא קבוע באתר שאלו שמתגוררים בחוץ לארץ צריכים לתרום סכום מסוים, והאתר של ארץ ישראל פתוח גם לתושבי חוץ לארץ. לכן אין שום איסור לתתרום דרך האתר המיועד לבני ארץ ישראל, ואין כאן חשש לא של גזל ולא של גנבת דעת.

בהצלחה.