חלוקת שביל משותף

שאלה:

שלום לרב ,
ראשית סליחה על האריכות וריבויי הפרטים .
אנו גרים בבית דו משפחתי שבנוי על מגרש שמחולק לשניים .
בחלוקת המגרש מצוין ומסומן שביל משותף לאורך חזית הבית הראשון וברוחב ש3מ'(סך הרוחב בחזית הבית הראשון כולל השביל המשותף כ6מ')
שביל זה "נמצא" רק על הנייר הוא למעשה הדרך המובילה אותנו לביתנו. המשפחה בבית הראשון מתייחסת לכל השטח המקביל אליהם כולל מה שאמור להיות שטח משותף כאל מרפסת שלהם דאגו לרצף ולקרות אותה. פועל יוצא מכך שלעיתים מונחים חפצים שולחן כסאות נדנדה מנגל ילדים שמשחקים כל אלו מונעים מעבר חופשי ומעבר לכך ההרגשה לא נוחה כאשר אשתו ובנותיו יושבות אומנם בחלק שקרוב לביתם או בניו עם חבריהם אך לנו התחושה שאנו עוברים בתוך ביתם לנו אין פרטיות וגם לא להם.
פנינו אליהם ובקשנו להעמיד מחיצה לאורך ביתם ובמרחק של 4.5 מ' כך שעבורנו ישאר שביל מעבר נסתר מהעין(מימין ל"שביל" יש חומה ) ברוחב של 1.5 ועל שאר השטח המשותף אנו מוותרים.
הם מתנגדים מה הדין במקרה זה?
בברכה ותודה

תשובה:

שלום וברכה,

שביל משותף שרחב כדי שיהיה ניתן לחלקו בין שני השכנים, וכל שכן יקבל חלק ראוי למעבר, ניתן לכפות חלוקה במעבר. אלא שהשכן שעובר לא יכול לחייב את השני על העמדת גדר, כיון שהעובר לא ניזוק בהיזק ראיה, ולכן אם ירצה לבנות גדר עליו לבנותו לבדו, והגדר יעמוד בשטח שלו בלבד והוא יישא בהוצאות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קנז פרטי דינים מתי כופים זה את זה לבנות מחיצה ביניהם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לרב יישר כח ותודה על התשובה.
    שאלה משלימה
    ומה הדין לגבי מחיצה שתוצב בסוף השביל (מחיצה שחוצה את שני המגרשים לרוחב) כך שכל אחד יהיה מתוחם בחצרו.
    ובכניסה לחצרנו יהיה שער שהוא למעשה בסוף השביל ששאלנו בשאלה המקורית.

  2. לא הבנתי בדיוק את הסיטואציה. אבל אם אתה מחלק את השטח המשותף וכל שכן מקבל מעבר ראוי [לא צר מדאי] דינה כבית שיש בו כדי חלוקה וניתן לדרוש חלוקה.