הלוואה מהבנק לצורך חבר

שאלה:

שלום וברכה
אדם שלקח הלוואה מהבנק בריבית מסויימת ונתן את הכסף לאדם אחר על מנת שיעביר כל חודש ביום הפרעון את סכום ההחזר החודשי.
האם יש בכך איסור ריבית מאחר ולא עשו ביניהם היתר עסקא (שהרי לקוח הבנק כן יש לו היתר עסקא אבל ביניהם לכאורה זו הלואה חדשה ואין ביניהם היתר עסקא)?
האם יש פתרון הלכתי למצב זה?
תודה רבה ויום טוב.

תשובה:

שלום וברכה,

על מה שהיה יש להסתמך על השיטות שחולקים על דברי הט"ז. אולם על העתיד לא ניתן לקחת ריבית, אלא יש לערוך שחזור הלוואה עם היתר עסקה בין הצדדים.

איך מתקנים מכאן ואילך?. הלווה יחזיר למלווה את יתרת החוב, או שיקנה לו מרכושו בקניין חליפין כשיעור החוב, ואז החוב פרוע. ואח"כ יחזור וילווה לו את הכסף או שיחזור וילווה לו את החלק שהקנה לו כפירעון על ההלוואה אחרי שיערכו היתר עסקה.

בהצלחה.

מקורות:

ט"ז סימן קע ס"ק ג סובר שצריך היתר עסקה.