צפייה בטלויזיה שהודלקה לפני שבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,יש לי טלויזיה בבית האם אני יכול להדליק אותה בכניסת שבת על ערוץ אחד בלי לגעת או לעביר ערוץ בטלויזיה עד צאת השבת?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי שאסור [בלי להכנס כרגע לנושא של טלויזיב ביום חול שזה לא הנושא שלנו], מחמת כמה סיבות: ראשית, בטלויזיה בשונה למשל מסרט וידיאו וכדומה, נעשות פעולות אסורות בשבת כל הזמן, יש שדרנים מפיקים וכו', כך יוצא שכאשר אתה צופה אתה נהנה ממעשה שבת, וזה איסור גמור המבואר במקומות רבים בשו"ע, ראה סי' שיח, וראה סי' רעו ושכה שאפילו ממעשה שבת הנעשה על ידי גוי לצורך יהודי אסור ליהנות. שנית, יש כאן את נושא האוושא מלתא המבואר ברמ"א בסי' רנב סעי' ג, שם מבואר שאין להשאיר ריחיים, או לצורך הענין מכונת כביסה וכדומה פועלת מערב שבת לתוך השבת, כיון שנראה שעושים פעולות בשבת. אמנם באיסור זה ספרדים נהגו יותר להקל מאשכנזים, אבל הוא קיים. שלישית יש את הנושא של זילותא דשבת, כלומר כל פעולה כזו שהיא חולין בעיקרה, היא זלזול בקדושת השבת ואסורה, ולכן גם סרט וידיאו שבמחשב שלך בלי טלויזיה, שלא נעשית בו כל פעולה אסורה בשבת, אסור לצפות בו בצורה זו בשבת.

זכור את יום השבת לקדשו, עשה לך שבתות מרוממות ומשמחות, עם זמירות ודברי תורה, ותזכה לכל הטוב!