צ'יזבורגר כשר – מראית העין

שאלה:

שלום ותודה רבה על האתר!
ראיתי כמה פעמים פרסומים על המבורגר שמכניסים בו גבינה טבעונית (פרווה), או שהבשר עצמו פרווה עם טעם דומה. יש בזה חשש למראית עין?

והאם מותר לבשל בשר בחלב סויה ותחליפי פרווה דומים?

אם כן, מה המשמעות של אכילת עוף בחלב שגם הוא נאסר בגלל שדומה לבשר, אם בימינו נפוץ?

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה ברור, שככל שלא מדובר במוצר מאוד מצוי, יש כאן חשש של מראית העין, כמו שהובא בפוסקים לגבי חלב שקדים. היום מאוד מצוי תחליפי חלב בקפה, ולכן בזה אין חשש, אבל המקרה שאתה הבאת לדעתי אינו מצוי במידה מספקת כדי להתיר את הדבר, ויועיל רק אם יהיה ניכר מתוך המאכל שלא מדובר בחלב ממש. כך לגבי שניצל צמחי, מה שמצוי היום בשוק מוצרי טבעול וזוגלובק, זה מוכר מאד ונפוץ וגם קצת שונה במראה ואין חשש כלל, אבל אם מדובר במשהו אחר שאינו מצוי כל כך, בהחלט יש לעשות שיהיה ניכר כפי כל כללי דין מראית העין.

על השיטות השונות בענין זה אם גם בעוף חששו למראית העין או רק בשר בהמה, ראה שו"ע ורמ"א ונושאי כליהם בסי' פז סעיפים ג-ד.