קריאת שמע ושאר דברי קדושה מול אשה בלי גרביים

שאלה:

האם מותר לקרוא ק"ש ושאר דברי קדושה מול אשה (אשתי, אמא אחות) בלי גרביים? כמובן שאני מדבר כשהברך מכוסה כמו שצריך!

תשובה:

שלום רב,

כתב המשנה ברורה (סי' עה ס"ק ב') שמתחת לברך אין זה נחשב למקומות המכוסים. לכן אם היא הולכת בבית ללא גרביים אין זה נחשב למקומות המכוסים ומותר להתפלל כנגדה וראה עוד בספר הליכות בת ישראל (פ"ד הערה כח בשם הגרש"ז) שכתב שמן הדין אישה אינה צריכה לגרוב גרביים לפני בעלה גם בזמן נדותה. אולם יש שכתבו שאם היא רגילה בבית לגרוב גרביים, זה נחשב למקומות המכוסים. ראה מקור חיים לחוות יאיר שם ס"ק א, שו"ת רעק"א מהדו"ת סי' כח, מנחת יצחק ח"ו סי' י, דברי יציב אבהע"ז סי' לז, ושבט הלוי ח"א סי' א.