התארחתי אצל אדם שחשוד בגנבות

שאלה:

בעברי, שהייתי אחרי הצבא, גרתי אצל קרוב משפחה והייתי סמוך על שולחנו, במשך עשור הוא הביא לי להשתמש במוצרים מסופרפארם שחלקם ידעתי שהוא גנב וחלקם לא ידעתי, כגון משחות שיניים ודיאודורנטים שהיו בבית.
כיום לאחר שעשיתי תשובה, האם עלי להחזיר לסופרפארם כסף או שהקרוב משפחה צריך?
ובמידה ועלי להחזיר כי השתמשתי במוצרים שלהם, אין לי יכולת לחשב את הסכום בעשור הזה, מה עלי לעשות? ולאיזה חנות ברשת להחזיר, היו כמה חנויות ליד הבית?

תשובה:

שלום וברכה,

אם אתה יודע שחלק מהחפצים שיש לו בבית גזולים וחלק שאינם גזולים, מותר לך להתארח ולהשתמש בחפצים שלו, ואפילו אם רוב החפצים גנובים מותר להתארח וליהנות, ואנו תולים שהחפצים שאתה מקבל הם מהחפצים שאינם גזולים. ולכן אם לא ברור לך שהחפצים שהשתמשת בהם הם מהחפצים הגזולים אין עליך חובת השבת הגזל ומותר לך לכתחילה להתארח בבית כזה.

אם אתה יודע בבירור שהמוצרים שמהם נהנתה הם היו גזולים הדין שונה.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות גזילה סימן שסט סעיף ג:

"אסור ליהנות מהגזלן שהוחזק ממונו שבא בגזילה (טור ס"ה). ואם היה מיעוט שלו, אף על פי שרוב ממונו גזול, מותר ליהנות ממנו, עד שידע בודאי שדבר זה גזול בידו".