מוקצה בדלת המקרר בשבת

שאלה:

האם מותר לפתוח דלת מקרר שיש עליה תאורת usb שהיא תפוסה המגנט על הדלת והיא דולקת בשבת

תשובה:

שלום וברכה

במקרה שלך אין מקום לשאלה, כי אני מבין שמדובר בנורית שהיא חלק מהמקרר וטפלה ובטלה אליו.

השאלה יותר נפוצה, כאשר יש לנו מוקצה ממש בדלת המקרר, כמו אורז לא מבושל, קטניות וכדומה.

בענין זה, טילטול המוקצה עצמו אין בו חשש, כיון שזהו טילטול מן הצד, כלומר, את אינך נוגע במוקצה אלא מטלטל את הדלת שהוא עליה, אין איסור. אולם יש שדנו באופן שרוב הדברים המונחים על הדלת הן מוקצה או שהחשובים שבהם הם כאלו, האם דלת המקרר נחשבת בסיס לדבר האסור ואסור לטלטלה בשבת אף אם יוסרו ממנה במהלך השבת, ולהלכה נראה שאף לענין נדון זה יש להקל. לכן המחמיר להוריד את המוקצה מהדלת או לפחות להניח שם משהו יקר יותר מהמוקצה, תבוא עליו ברכה, אבל מעיקר הדין אין בכך צורך.

באופן כללי במקררים החדשים יש צורך בהתקן שבת בגלל פעילות החיישנים השונים, זה ינטרל גם כל מה שבעייתי במקרר.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כ סעי’ עד, וטעמו, שהואיל והדלת אינה כלי בפני עצמו אלא תכליתה לשמש את המקרר, אין היא נעשית בסיס לדברים המונחים עליה, וראה ארחות שבת פרק יט הערה תלה שהגר”ש אויערבך הסתפק בזה, כיון שבשונה מדלת הבית שעליה נר, כאן הדלת היא חלק מהכלי עצמו ואינה טפילה לו בלבד.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בס"ד
    אם בדלת המקרר יש את התירוש שלי לקידוש שאני חייבת להוציא בשבת, זה נחשב לדבר יקר יותר מכל מה שיש בדלת (ויש הרבה משחות ותרופות יקרות מבחינה כספית לעומת התירוש) ולכם הפתיחה מותרת?