לימוד גמרא רק עם רש"י

שאלה:

שלום וברכה,
צערי עולה עד לשמיים כאשר אני מנסה ומשתדל בכל כוחי ללמוד את הגמרא עם התוספות, וכמה שאני מתאמץ לא מצליח, היכולת שלי בלימוד גמרא עם רש"י ממש כמו כולם, אבל בלימוד התוספות תמיד אני מסתבך, עיקר הסיבוך שלי זה עם המקורות המרובים שהתוספות מביא שכל הזמן צריך לעיין במקור בשביל להבין בצורה נורמאלית וגם אז הדבר לא מובן לי ויוצא שבמקום 10 דפי גמרא רש"י אני מספיק בקושי רבע עמוד של תוספות וגם זה במיקרה הטוב כי ברוב הפעמים אני לא מגיע להבנה שלהם ולא המרש"א ולא המהר"ם ושארי התוספותים לא מצליחים להבהיר לי את כוונת התוספות מרוב ריבוי המקורות, ושמעתי אני מגדולי ישראל שאדם שלומד בלי תוספות לא מבין פשט גמרא ויגוני וצערי עולה עד כסא הכבוד, ונבוך אני כל כך, מצד אחד גמרא ורש"י אני יכול ללמוד, מצד שני אני לא מבין פשט ללא לימוד התוספות, מה עליי לעשות?! אולי אלמד רק מוסר בהיות שגמרא אני לעולם לא יוכל להבין ?! מישהו אמר לי ללמוד גמרא רש"י ומאירי

תשובה:

ידידי היקר! התוכל להבין מעלתו של לימוד גמרא עם רש"י?! זו הרי המתנה הכי יפה שיהודי יכול לתת לעצמו! מי זה אמר לך שטות זו שלימוד גמרא עם רש"י חסר ערך? חלילה וחס! תלמד כפיש אתה מסוגל, העיקר שתחזור היטב על לימודך, וככל שתצבור יותר ידיעות מתוך הבנה, גם הבנתך תעמיק וליבך יפתח כאולם. לעולם אין להתייאש. אתה עושה מצויין.

שבת שלום ובהצלחה רבה!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראו זה פלא!
    על מה מתאונן היהודי היקר הזה שלא יסולא בפז?
    מה כואב לו?
    שקשה לו להבין תוספות, וליבו כואב ודואב על כך.
    סמוך ובטוח אני שההתפעלות ממנו רבה.
    כמה בורא עולם שמח בו!
    איזה עם נפלא אנחנו!!!
    ישר כח!