קידש על המים האם חוזר ומקדש?

שאלה:

שלום הרב. אם קידש על כוס מלא מים, וחשב שהוא יין והיה לפניו בקבוק יין צריך לברך עליו בורא פרי הגפן עוד פעם או מספיק לשים בכוס ולשתות בלי ברכה?

תשובה:

בט"ז סי' רט ס"ק ב הביא מדברי התרומת הדשן שבאופן זה צריך לחזור על כל הקידוש, כיון שקידש על מים וחז"ל תיקנו לברך על היין, לגבי ברכת הגפן הביא שם את המחלוקת הידועה בסי' רו, במי שמחזיק פרי בידו ומברך עליו ונפל ונמאס, והיה דעתו לאכול עוד פירות, אם חוזר ומברך, ולמעשה הקלו בזה. אם לא דעתו לשתות עוד יין ודאי חוזר ומברך גם הגפן.