הצבא בראי ההלכה

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
רציתי לשאול על התנהלות הצבא בימינו בראי ההלכה.
יש את הטענה הציונית לפיה מצווה לכבוש כל שטח מארץ ישראל כדי להחזיר את השטחים שהעניק לנו הקב"ה לידינו, השאלה היא האם זו באמת מצווה מעשית שאנחנו צריכים לעסוק בה או שאין המלחמות בימינו נחשבות למלחמות מצווה? האם זה משהו שאמור להתבצע בימות המשיח ואין לנו לעסוק בזה?
ז"א שלפי זה אם דברים היו מתנהלים על פי ההלכה היינו נשארים עד עכשיו בגולה?
או שהיו מקימים צבא דתי כדי לכבוש את הארץ?
תודה מראש על התשובות בברכה

תשובה:

שלום וברכה

מצות כיבוש הארץ אכן אינה נוהגת בזמנינו שאין רוב יושביה עליה ואין לנו מלך ונביא, לעומת מצות ישוב הארץ שלדעת הרמב"ן ועוד ראשונים ואחרונים נוהגת גם בזמנינו וכן נהגו להכריע. והארכנו בזה פעמים רבות כאן באתר עם כל המקורות. אבל זה לא נוגע לנושא השירות בצה"ל, השירות היום אינו מיועד לכיבוש שטחים אלא להגנת עם ישראל מאויביהם ומלחמת ישראל להצילם מיד צר היא ודאי מלחמת מצוה כמובא ברמב"ם. הנושא הוא אחר, ראשית מה מקומם של בני ישיבה בצבא, הן מצד יעודם ללמוד תורה שזו הערובה שלנו לישיבתנו בארץ, ובלי לימוד תורה מאוד משמעותי ואינטנסיבי אין לנו עתיד לא רק בארץ אלא בכלל כעם היהודי, והן מצד אופי ההתנהלות בצה"ל מבחינה דתית, נשים, כשרות שבת ועוד ועוד. לכן ברור שצריך כרגע צבא, וברור שהצבא אינו מתנהל על פי דרך התורה, שני הדברים נכונים… וזה צער גדול.

בשורות טובות ושנזכה לגאולה שלמה.