קבלת תשלום מהערי׳ בזמן סגר

שאלה:

אני עובד בחדר ומלמד ילדים הזקוקים לחינוך וטיפול מיוחד, והמימון מגיע מהשלטונות (לא בישראל) אבל עכשיו יש סגר בגלל הנגיף ורשמית כל המטפלים צריכים לעבוד ע״י זום או הטלפון. אבל החדר שאני עובד שם החליטו לא לציית והם פתוחים כרגיל. עכשיו אני צריך או להישאר בבית בלי תשלום או לבוא ולעבוד עם הילדים בחדר אבל אז אצטרך לכתוב על הטופסים הרשמיים שעבדתי על הטלפון. האם יש היתר לזה או שאצטרך לא לעבוד עד תום הסגר פה שזמנה לא ידוע? והאם יש עצה לשבת עם טלפון פתוח שאז אפשר להגיד טכנית שהעבודה היתה על הטלפון? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אתה יכול להגיע לתלמוד תורה וללמד באופן פיזי ולא רק בקוי טלפון וכדו', ומותר לך לרשום שלימדת לפי התקנון האמור, מאחר ולמידה מקרוב הוא טובה ומועילה הרבה יותר מלמידה מרחוק כך ניתן להשגיח על התלמידים שאכן הם מקשיבים ומבינים את החומר הנלמד, וגם לפקוח עין על התנהגותם, ולשים לב לכל תלמיד ותלמיד, וגם החומר המועבר בעל פה פנים אל פנים בצורה ישירה נרכש הרבה יותר טוב אצל התלמידים. ועולה מכך שכשאתה טורח ומגיע אל התלמוד תורה בכדי ללמד פיזי ולא בקווי טלפון או זום, אתה עושה עבודה הרבה יותר טובה ממה שהם דורשים ממך. ומשום כך אין איסור שקר כאשר אתה עושה עבודה טובה יותר ומקבל שכר רגיל למרות שלפי מה שהם דרשו ממך יכולת לעשות עבודה הרבה פחות טובה והרבה יותר קלה בשבילך כשאתה לא בא לתלמוד תורה פיזית. שקר או גנבת דעת נאמר כאשר אתה משנה כדי להוציא כסף שלא מגיע לך, ולא כשאתה עושה יותר ממה שמגיע לך.

בהצלחה.