החזרת הלוואה לאחר שנים רבות

שאלה:

בסד
שלום
לרב
במדה ואני צריך להחזיר סכום כסף בגין הלוואה או עסקה ועברו שנים רבות אנני יודע מה הסכום במדוייק האם מותר להחזיר סכום גבוה יותר ולהגיד שהייתרה תהיה בגדר מתנה ב. האם צריך לחשב את ערך הכסף לפי ערכו כיום או רק את הקרן דאז .
יישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

אין איסור ריבית כאשר התוספת ניתנת מספק. ולכן אם לא זוכר את גודל החוב מותר לו לו לתת סכום שודאי יכסה את החוב ולא יהיה בזה איסור ריבית.

נחלקו הפוסקים האם יש איסור ריבית בתוספת הצמדה של המדד של המטבע. ולכן באיסור ריבית מחמירים שלא להוסיף את הפיחות של המטבע אלא פורע את החוב לפי הסכום שקיבל.

בהצלחה.

מקורות:

ריבית מספק אין איסור ריבית – כ"כ הראב"ד בספרו תמים דעים.

להצמיד את ההלוואה למדד הוא מחלוקת רחבה בפוסקים. בגמרא מבואר שאין פיחות במטבע אלא בפירות. ויש שכתבו שבזמנינו המציאות המטבעות שונה ויש שינוי בערך המטבע, ולכן חייב הלווה להוסיף את הפיחות שפחת המטבע משעת ההלוואה וכן דעת הגר"מ פינשטיין. מאידך דעת החזו"א שגם כיום ערך המטבע יציב ואין שינוי במטבע אלא במה שנסחר סביב לה. ולכן יש איסור להוסיף את הפחת של המטבע. ראה בהרחבה בנושא בספר נתיבות שלום סימן קסה, ושם העלה שבאיסור ריבית יש להחמיר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בסד
    יישר כח על התשובה.האם
    זה שאין ריבית על החזרה עודפת מחמת ספק .יכול להיות פיתרון להשאלות בין שכנים? כלומר תמיד להחזיר קצת יותר מחמת ספק ?