היזק אבן ברשות הרבים

שאלה:

חג שמח הרב,
1בגדר הזק 'אבנו וסכינו' ברשות הרבים, האם הבעלים מתחייב גם כאשר האבן היתה יחסית גדולה שכל אדם נורמלי היה מבחין בה?

2.מתי יש מציאות שממנוי הזיק ובכל זאת אני פטור לגמרי?

3.באופן כללי, אם מגיע שאלה לרב בעניי נזיקין, יש בזה איזה הדרכה היאך לנתח את העניין כדי לדעת לאיזה אב לדמותו/ מדין מה ישלם? יישר כח גדול!!!!

תשובה:

שלום וברכה,

1. לא מצאנו בהלכה חילוק בין גובה האבן, ומצאנו בתל גבוה עשרה שאם נתקל בו אדם והוזק חייב בעל התל. [שו"ע חו"מ סימן תיח סעיפיף יח וסעיף כ] והטעם שאין דרכם של בני אדם להתבונן בדרכים, ואדם שלא יודע שיש תל באמצע רה"ר עלול להיכשל בו.

2. ישנם מקרים רבים שממון המזיק פטור. כגון בור שהזיק כלים. או בור עשרה שהמית אדם. אש ששרפה דברים טמונים. שן ורגל שהזיקו ברשות הרבים. בהמה שנגחה שמשלם הבעלים חצי נזק מגוף השור ואם השור ברח פטור בעל השור. בהמה שהזיקה בצרורות חייב חצי נזק בלבד. בהמה שהייתה שמורה שמירה פחותה והוסרה השמירה מאיליה שפטור בעל הבהמה.

3. כל סוג נזק יש לבדוק לאיזה אב שייך האם לאש או בור, או אדם המזיק. ואם הנזק על ידי בהמה יש לבדוק את הנזק נכלל בשן ורגל או בקרן. והכללים מבוארים בפרק ראשון של מסכת בב"ק.

בהצלחה.