קניית ד' מינים כשהצ׳ק חזר

שאלה:

שילמתי על ד׳ מינים בצ׳יק והמוכר העבירו לאדם אחר וחזר הצ׳יק והנל יצר איתי קשר אך נעלם לאחר מכן לפני ששילמתי לו האם יצאתי ידי חובת ד׳ מינים

תשובה:

שלום וברכה,

יצאת ידי חובה של ד' מינים. הד' מינים שרכשת הם שלך. ויש לך חוב לפרוע את הצ'ק לבעל הצ'ק.

בהצלחה.

מקורות:

רבנן עקרו קניין כסף ותקנו שמטלטלים קונים במשיכה או הגבהה. ולכן כאשר הגבהת את הד' מינים חל הקניין והרי זה שלך- ראה שו"ע חו"מ סימן קצח סעיף א. לפי רוב הפוסקים קניין דרבנן מועיל לדאורייתא, ולכן קניין הגבהה מועיל למצוות ד' מינים. הנתיבות (סימן קצ ס"ק ז) סובר שאם הקונה מעכב את תשלום המקח המקח בטל, משום שהמקח הוא ע"ד שישלם ואם לא שילם לא חל המקח, ולפ"ז ניתן לומר שאם לא פודה את הצ'ק בטל המקח. אולם נראה שדברי הנתיבות נאמרו רק אם הקונה מעכב את התשלום, אבל במקרה שלך שאתה מוכן לשלם אלא שבעל הצ'ק נעלם, המקח קיים והחוב שלך מולו עומד בעינו.