יקנה"ז בליל שני של ראש השנה שחל במוצאי שבת

שאלה:

שלום הרב.
לענין ראש השנה שחל בשבת:
1. האם גבר שחי לבד מדליק נרות לכבוד יום טוב שני (אחרי צאת הכוכבים כמובן ואמירת 'ותודיענו') וגם מברך 'בורא מאורי האש' בקידוש? אין חשש לכפל ברכות, כי לכאורה הוא כבר נהנה מאור הנר?
2. האם בברכת 'בורא מאורי האש' צריך ממש להדליק מאש לאש או מספיק להסתכל בעת הברכה על הנרות שהודלקו לכבוד יום טוב שני.
3. האם ישנה מגבלה להדלקת מספר נרות מסוים בעת הברכה על הנרות לכבוד יום טוב שני?
תודה רבה.

תשובה:

אין הבדל בין גבר לאשה, חייבים להדליק נרות וגם לברך מאורי האש בקידוש.

על אופן קיום דין זה  נחלקו הדעות, רבים מברכים פשוט על נרות השבת, ואין צורך להביא לשולחן, ויש שנוהגים להדליק אש מאש, ויש שהחמירו שלא להצמיד ביניהם משום חשש כיבוי, ולכן בכל מקרה יש לברך על הנר היחיד ולא לעשות אבוקה.

מקורות:

בענין זה נחלקו הדעות: דעת הגרי”ש אלישיב והגרש”ז אויערבך שלא לקרב את הנרות, משום שיש חשש שכאשר מפרידים ביניהם זה נראה כיבוי, וכפי שאסרו להוציא כפיס עץ ממדורה. אולם בס’ ארחות רבינו הובא שבעל הקהילות יעקב כן עשה זאת. כמו כן הובא שם שהצמיד גפרור, אולם אחרים חששו בזה שזה נקרא נר של בטלה שאסור להדליק בחג, שהרי יש או חשמל והנר נדלק רק לשם מצוה. לכן כל אחד יעשה בזה כמנהגו ויש לסמוך על כל אחד מהמנהגים.