לתת מעשר כספים לאדם שרוצה לתת אותם בתור מעשר כספים

שאלה:

יש לי חבר. הוא לא מצליח להגיע לסוף החודש עם מספיק יתרה כדי לתת מעשר. הוא מבקש שאתן לו את כספי המעשר שלי במתנה והוא יחזיר לי אותם כך שאוכל לתת אותם למי שאני רגיל לתת. אבל בתור שליח שלו. וכך אני נותן וגם הוא. הוא קובע עיתים לתורה ומחשיב עצמו כראוי לקבל מעשרות.

תשובה:

שלום וברכה

ממה נפשך, אם הוא ראוי לקבל מעשרות הוא גם פטור מלתת מעשרות, ואינני רואה שמבחינתך ראוי לתת מעשרות למי שלהדיא אינו משתמש בזה לצרכיו אלא נותן את הכסף לצדקה, לכאורה זה פוגם מבחינתך ביעוד הראוי לכספי מעשר, שהרי בעצם לא תמכת באדם עני, אלא רק סייעת לו לקיים מצוה שהוא פטור ממנה…