לסמוך על שליח ששילם תשלום

שאלה:

מי ששלח בחור ישיבה שיקנה לו ספר מדוכנים שיש בבתי כנסת ששמים את הכסף בקופה ולוקחים ספר. הוא נתן לו את הסכום כסף. לאחר זמן הבחור חזר עם הספר ואמר ששילם.
האם ניתן לסמוך שבאמת הכסף שולם בקופה, ולא ח"ו היה מצב שהשליח לקח את הכסף לעצמו והביא את הספר ללא תשלום.

תשובה:

שלום וברכה,

שלח שליח לשלם אין צורך לחשוש שמא השליח גנב את הכסף, וכל שלא מוחזק כגנב חזקתו כאדם נאמן.

אם הצד השני ייטען שלא קיבל את המעות לידו, בזה יש לחייב את השולח מאחר ויש חשש שמא הכסף נלקח על ידי השליח. אבל אם אין תביעה נגדית והשליח לא הוחזק כרמאי, ין צורך לחשוש.

בהצלחה.

מקורות:

אמר לחנווני שייתן שכר לפועלים כתב הש"ך בסימן צא שחזקה שליח עושה שליחותו, ולכן תולים שהחנווני נתן את השכר לפועלים. אלא שיש תקנה שהפועלים ישבעו וייטלו, אבל כלפי החנווני לא אומרים שמא הוא לא נתן. ולפ"ז בכל שליח לפרוע ואין תביעה נגדית, יש חזקה ששליח עושה שליחותו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה על התשובה. אבל שם יש לחלק שהחנווני רשאי לשלוח שליח כי במידה ולא ישלם, הפועלים יתלוננו. אך כאן השליח יודע שאין דרך לעקוב אם שילם או לא. וכן מראש אולי יהיה איסור לשלוח, כי לא יודע ולא יהיה לו דרך לדעת אם שילם או לא. וגם למוכר לא יהיה אף פעם דרך לדעת

  2. מה היתה א"כ התביעה על תלמידו של ר"ח מוולוז'ין שהוצרך להתגלות לרבו ולבקש שיחזירו את השבע פרוטות לבעלת האכסניה?

  3. נכון שאין ראיה מוכרחת. אבל עדיין אין איסור לשלוח אדם שיש לו חזקת כשרות, ואין צורך לחשוש שיגנוב את הכסף, ואדרבה יש חזקה ששליח עושה שליחותו.

  4. יש חזקה ששליח עושה שליחותו, אבל אם השליח לא עשה את שליחותו המשלח עדיין חייב את הכסף, ולא יוצא יד"ש עד שישלם.