הדלקת נרות שבת המארחת קודמת לאורחת / גרירת בני הבית אחר הדלקת האם

שאלה:

האם יש מקור, למה שנהוג בביתי, שכשיש עוד נשים (המתארחים בבית) המדליקות נרות שבת, אזי בעלת הבית מדליקה את הנרות האחרונה! לאחר שהם הדליקו, כיון שאם תדליק הראשונה, היא תפטור אותם.
עוד שאלה, האם יש מקור למנהג בביתי, שכשהאמא מדליקה נרות, הבנות גם מקבלות שבת…

תשובה:

שלום וברכה

לטעמי עדיף שבעלת הבית תדליק ראשונה, כי הרי יש דעות שעל תוספת אורה לא מברכים וכך מנהג הספרדים, כך שהגם שהאורחת לא פוטרת את המארחת, מכל מקום כבר יש אור… כמו כן האורחת גם לא נפטרת מהמארחת [למעט הבעיה הנ"ל] אא"כ היא משתתפת בפרוטה כמבואר בשו"ע רסג ז.

בפרי מגדים בסי' רסג משבצות זהב ס"ק א שגם כאשר האשה מדליקה בני ביתה אינם נגררים אחריה, אפילו הם מתנהלים תמיד על פי דעתה, לכן יש להזהיר את הבנות לקבל שבת כדי לקיים מצות תוספת שבת. אמנם אם בדעתם לקבל מחמתה אולי זה מועיל, ולא צריך דיבור… אחר האב הרבה פוסקים סוברים שבני הבית נגררים, ראה רשימה ארוכה בפסקי תשובות שם אות לז.