תיווך בבלעדיות

שאלה:

איזה תוקף יש להסכם בלעדיות בתיווך?
האם הסכם בלעדיות יכול לחייב ללא חתימה או קנין?

תשובה:

שלום וברכה,

הסכם בלעדיות הוא הסכם שנערך בין המוכר למתווך. ההסכם מחייב את המוכר לתשלום של תיווך גם אם הדירה תימכר על ידי גורם שלישי. וזאת כתמורה שהמתווך הבלעדי מפרסם את הדירה באמצעים שונים.

המוכר בדרך כלל אמור להודיע לקונה שיש בלעדיות, כיון שרוצה לחייב אותו בתשלום של התיווך. אולם אם לא הודיע לקונה שיש תשלום של תיווך, הקונה לא מקושר למתווך [אם הוא לא הגיע דרכו], ואין עליו חובת תשלום של תיווך, והמוכר אמור להסתדר עם המתווך בנושא של תשלום התיווך.

לפי הלכה אין הבדל בין חתמו למתווך או לבלעדיות של התיווך, בשונה מהחוק. הסיבה לכך שאם שכר פועל שימכור לו את הדירה והמתווך עשה את פעולתו, חייבים לשלם לו שכר עבור הפעולה שעשה. ויתירה על זאת גם אם לא שכרו את המתווך זכאי המתווך בתשלומי תיווך מדין נהנה.

כמו כן בהסכם בלעדיות בעל פה ללא חתימה, אם סיכם עם מתווך בלעדיות שיפרסם את הדירה, והדירה נמכרה [בתקופת הבלעדיות] חייב המוכר לשלם את תשלומי התיווך כדין שכירת פועלים, שכך היה התנאי שאם הדירה תימכר יקבל המתווך שכר עבור הפעולה שפעל למכירת הדירה.

אך כאמור הקונה לא חייב לשלם לבלעדיות אלא אם המוכר התנה עם הקונה לפני מכירת הדירה.

בהצלחה.