קיזוז חובות שלו נגד חובות של אביו

שאלה:

שאלה ששלחו לי לבית ההוראה וזו לשונה:
שלום הרב שאלה
שמעון חייב כסף לראובן האם לוי בנו של ראובן שסמוך על שולחן אביו יכול למנף זאת כחוב גם כלפיו
נפק"מ לכך אם בנו של ראובן יכול לקזז דמים אלו מחוב שלו כלפיי שמעון (שמעון מודע אך ורק לחובו כלפי ראובן אך אינו יודע שלוי חייב לו כסף)
עד כאן השאלה.
בכבוד רב
גיא אלקנה לוטינגר
מו"צ בית הוראה שואל ומשיב בת ים

תשובה:

שלום וברכה,

אם ראובן בחיים לא יוכל לוי לקזז את חובו מול החוב שחייב לאביו. וראובן יכול לקזז את החוב של שמעון בחוב של בנו. כיון שיכול לגבות את חובו מלוי בנו מדין שעבודא דרבי נתן, לכן להחליט על קיזוז [אם ירצה].

בהצלחה.

מקורות:

לוי לא יכול לקזז את החוב כיון שאינו אחראי על חובות אביו. אבל ראובן יכול לגבות את החוב מלוי מדין שעדר"נ ובפרט לדעת הש"ך סימן פו ששעבודא דרבי נתן שייך גם אם יש לשמעון נכסים, ולכן יכול לגבות את החוב של לוי עבור החוב של שמעון, ולכן יכול לומר ללוי שלא ישלם לשמעון בגין החוב שחייב לו שמעון.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. קודם כל תודה רבה כבוד הרב
    ושוב שאל השואל
    מה יקרה אם ראובן האב רוצה בכך שהבן לוי ישתמש בחוב שמעון .
    תודה
    גיא אלקנה לוטינגר
    מו"צ בית הוראה "שואל ומשיב"בת ים

  2. מה הפירוש להשתמש בחוב שמעון? ראובן – האבא יכול לומר ללוי תשלם לו במקום לשמעון, ואני לא יגבה את החוב משמעון. ולכן גם יכול לומר לו אל תשלם לי וכנגד זה אני לא יגבה משמעון.