עובר לפני המתפלל באלוקי נצור / נגיעה בס"ת בשעת הגלילה

שאלה:

שלום וברכה,
נסתפקתי האם מותר לעבור בפני המתפלל כשהוא נמצא 'ביהיו לרצון'?
וכן האם לענות אמן דברכות בברכהמ"ז לאחר שחתם הטוב והמטיב?
וכן האם מותר לגעת בחלק האחורי של קלף הספר תורה (-החלק שעליו לא כתובים אותיות) כשגולל הספר וכדומה? (- דהרי כמעט בלתי אפשרי לשים החגורה לספר מבלי לגעת בקלף)?
תודה רבה מראש לרב!

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה בסי' קב ס"ק ג כתב שאין לפסוע כל זמן שהמתפלל עדיין אומר תחנונים, לכן רק כשגמר, אף שעדיין לא פסע מותר לפסוע, אמנם באשל אברהם שם וערוך השלחן כתבו שבשעת הדחק יש להקל כשכבר גמר שים שלום והוא באלוקי נצור, כיון שאינו מעיקר התפילה.

אפשר לענות אמן באמצע אמירת הרחמן.

נדון זה מפורש במשנה ברורה בסי' קמז ס"ק ב, שם כתב, שכיון שאסור לגעת, יש להזהר בשעת הגלילה שאם רוצים ליישר את הקלף, יעשו זאת רק על ידי טלית, ואין הבדל בין לפניו לאחריו, יש להשתדל במידת האפשר.