לתרומות לחץ כאן

אמירת קדיש ע"י יחיד שמתפלל במרפסת ויש עשרה במרפסת סמוכה

שאלה:

מי שמתפלל במרפסת, ובמרפסת בבנין ליד יש עשרה מתפללים והוא מתפלל עימם. האם מותר לאותו אחד שבמרפסת לומר קדיש ושאר העשרה שבמרפסת השניה יענו? מה המקורות?

תשובה:

שלום וברכה

 

לכתחילה בימים כתיקונם ודאי צריך שהחזן – אומר הקדיש יהיה יחד עם העשרה באותו המקום, אבל בימי הקורונה כאשר אין אפשרות לכך, סמכו פוסקי זמנינו בעיקר לבני אשכנז לומר קדיש גם כאשר רואים את העשרה מהמרפסת השניה, או כאשר יש צירוף של עשרה בין המרפסות, ספרדים החמירו בכך יותר, משום שלדעת הכף החיים אין צירוף לעשרה בין רשויות שונות, ולכן הגם שניתן להצטרף מהמרפסת השניה כאשר יש מנין בראשונה, גם לדעתו, אבל קדיש יש לומר במקום בו יש עשרה.

בעיקר דין התפילה במרפסת הפוסקים נחלקו אם די בכך שרואים אלו את אלו כדי להצטרף, ואפילו הם נמצאים בשתי רשויות שונות, או שדין זה מועיל רק כאשר באחד מהמקומות יש עשרה, כדי שגם האחרים שנמצאים במרפסות האחרות יחשבו כמתפללים במנין, אבל כשאין עשרה במקום אחד אין מנין. בשעת הדחק יש להקל כדעת הסוברים שמצטרפים גם כשאין עשרה במקום אחד. החזן יכוון שאם הלכה כדעה החולקת תהיה תפילתו נדבה. אלא שכבר העיר בשו"ת מנחת יצחק ח"ב סי' מד על פי דברי הפרי מגדים שם, שאין לרף אלא אנשים שאין ביניהם שביל או רשות הרבים, אלא הם במרפסות שונות באותו בנין וכדומה, וכדאי להזהר בזה.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל