נתינת תיעוד תעונה לחילוני

שאלה:

שבוע שעבר מצלמת הרכב שלי צילמה תאונה שהתרחשה בסמוך
והנהג מבקש ממני לתת לו את הסרטון בשביל לתבוע
שאלתי היא כיוון שהוא חילוני, בודאי יתבע בערכאות שפסיקתם
אינה לפי השו"ע האם איני מסייע להוציא ממון שלא כדין?

תשובה:

שלום וברכה,

יש להקל למסור את התיעוד של התאונה. והטוב ביותר שתברר האם יש לפוגע ביטוח צד ג', ואם אין לפוגע ביטוח, תאמר לו שלפי הלכה יש לתבוע בבית דין ולא בבית משפט.

בהצלחה.

מקורות:

ישנם כמה טעמים להתיר להעביר את הסרטון. א. אם יש לפוגע ביטוח צד ג' מותר להגיש את התביעה בבית משפט, מאחר והתביעה תהיה מול פוליסת הביטוח של הפוגע ולא ישירות לפוגע. ומותר לתבוע לפי חוקי בית משפט, מאחר והם התחייבו לשלם כפי אשר יושת עליהם בבית משפט.

ב. ישנם פוסקי זמנינו שסוברים שתשלומי נזקים בנזקי תאונות הולכים לפי חוקי התנועה. וסברתם שנהג שנוסע בכביש מתחייב לשלם לפי החוק, ולכן גם נזקים שאין להם בסיס הלכתי יהיה חייב לשלם. (אין זו דעה מקובלת על כולם, אבל אפשר לצרף אותה). ולפי שיטתם אין זה גזל אם מוציא יותר מהחיוב שלו בבית משפט. אך הדיון צריך שיהיה בבית דין.

ג. יתכן והפוגע הוא נהג חילוני שלא יסכים להגיע לבית דין, ויהיה מותר לתבוע אותו בבית משפט.

ד. איסור מסייע נאמר כשמביא לו דבר איסור. אבל להגיש סרטון שיוכל לתבוע עם הסרטון גם בבית דין רבני, אין זה איסור מסייע. ולכן אם אתה מגיש לפניו את הסרטון ואתה מודיע לו שלפי הלכה שצריך לתבוע בבית דין, ויש מקרים שמותר לפנות לבית משפט – אם לפוגע יש ביטוח צד ג.