נפילת אפים בחצר בית הכנסת

שאלה:

לבני אשכנז שאין נופלים על פניהם כשאין ס"ת במקום מה יהיה הדין כשמתפללים בחצר בית הכנסת ואין רואים את הס"ת או כשעומדים על גג בית הכנסת כגון שמעל בית הכנסת יש חצר האם זה עוזר לכך שיוכלו ליפול על פניהם.

תשובה:

שלום וברכה

אם אי אפשר לראות משם את ארון הקודש, כמו בגג או בחצר מן הצד, או אפילו הדלת סגורה, אין נופלים אפיים, אבל אם אפשר לראות את ארון הקודש, יפתחו את הדלת בעת אמירת התחנון ויוכלו לעשות נפילת אפיים.

מקורות:

משנה ברורה סי' קלא ס"ק יג, ודעת תורה למהרש"ם שם.

ברמ"א דימן קלא סעיף ב' . "וחצר בית הכנסת הפתוח לבית הכנסת (מהרי"ל) או בשעה שהצבור מתפללין אז אפילו יחיד בביתו אומר תחנה בנפילת אפים (דברי עצמו פירוש אגור)"

ובמשנה ברורה  ס"ק יג "וחצר ביהכ"נ הפתוח וכו':  היינו דבעת שהתפלל בחצר הוי פתח ביהכ"נ פתוח ונוכל לראות מאותו צד מקום הארון הוי כמתפלל לפני הארון משא"כ אם מתפלל בחצר בצדדים אחרים כגון שפתח ביהכ"נ במערב והעזרה נמשכת גם לצד דרום והוא מתפלל שם ואין שם ס"ת אין צריך נ"א וה"ה אם היה פתח ביהכ"נ נעול אפילו הוא מתפלל בחצר נגדו א"צ נ"א. כתבו האחרונים דאם הוא מתפלל בעזרת נשים ג"כ צריך נ"א כיון שיוכל לראות מהחלונות מקום הארון"