צירוף מנין מרפסות – ספרדים

שאלה:

לכבוד רבני בית ההוראה
שמעתי שהראשון לציון הגר”י יוסף ואחיו רבי דוד שליט״א פסקו בענין המניינים שעושים במרפסות שלבני ספרד לא מועיל.
ולאור הדברים יש כאלו שמתפללים בקול רם, ובימות החול יש כאלו שעושים חזרת הש״צ על ידי תנאי נדבה.
השאלה היא מה עם הקדישים, האם יש מושג של קדיש לבטלה, ואני כספרדי האם כדאי להצטרף לכאלו מנינים
תודה מראש, אם אפשר נא לכבוד מקורות

תשובה:

בנוגע לשאלה של קדיש לבטלה, בני אשכנז מאוד החמירו על כך, ראה משנה ברורה בסי' נה בתחילתו שיש להזהר שלא להרבות בקדישים, וכבר כתב בס' מנוחה וקדושה לתלמיד הגר"ח מוולוז'ין שקדיש לבטלה הוא כמו ברכה לבטלה, ועל כן מנהג בני אשכנז המקורי היה שרק אדם אחד אומר קדיש בבית הכנסת, גם אם יש כמה אבלים, ומחלקים בין האבלים את הקדישים, מי יגיד מתי. אמנם בני ספרד פחות הקפידו על כך, וכשיש כמה אבלים בבית הכנסת כולם היו נוהגים לאומרו, לכן נראה שזה פחות חמור לבני ספרד מהזכרת שם בברכה. אף על פי כן, ברור שמי שנוהג בענין זה כדעת הכף החיים בסי' נה באופן מוחלט, ושלא כהמשנה ברורה שפסק שמנין זה מועיל ומצטרפים יחד – לא יאמר קדיש, אבל מי שרק חושש בזה משום ספק ברכה לבטלה, יכול לסמוך ולומר, כך לכאורה.