טבילת עזרא ב-40 סאה מים שאובין

שאלה:

בעקבות המצב ראיתי כל מיני פרסומים על כלים מחזיקים 40 סאה שאובין שיועילו לצורך טבילת עזרא באופן ביתי.
שאלתי האם יש תנאים מיוחדים בזה [כי ראיתי שהם מפרסמים כל מיני טכניקות וכד']
או שבעצם כל כלי שמחזיק 40 סאה [אפילו למשל בריכה מתנפחת כמו של ילדים של 500 ליטר שזה יותר מ40 סאה לפי ר"ח נאה. או אמבטיה גדולה שימלאו אותה ויכנס בה ראשו ורובו]
מועיל?

תשובה:

שלום וברכה אכן לטבילת עזרא מספיק מים שאובים, אבל לא מספיק ראשו ורובו, צריך להיות כולו בבת אחת בתוך המים. על טבילה בערב שבת שיסודותיה בחכמת הקבלה יש שהצריכו טבילה במקוה כשר דוקא, ויש שסברו שאף בזה די במים שאובים, וראה בהרחבה בשו"ת נשמת ישראל ח"א סי' קפז.

מקורות:

  ראה שו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' סד: והנה שפיר כתב כהד"ג לברר, דמשום שהמה שאובין ל"ה שום חשש, דשאובין כשר לבעלי קריין, וכמבוא' (במשניות דמקואות פ"ח וברכות כ"ב ע"ב) וכן (בב"י או"ח סי' פ"ח ובמג"א שם), אבל עכ"פ צריכים להיות בקרקע, וכמ"ש (במג"א סי' תר"ו ס"ק ט' ובמחצית השקל שם ובסי' פ"ח ובהגהות הרעק"א שם), ובנד"ד יש חשש כלי, אכן כיון דהוי כלי שקבעו ולבסוף חקקו, דלפסק הטור והש"ע (ביו"ד סי' ר"א), ל"ה דין כלי בכה"ג, אלא שהנוב"י מחמיר בטבילה דאו', אבל בטבילה דרבנן גם הוא מיקל, וטבילת עזרא ל"ה חמיר יותר מטבילה דרבנן עכת"ד, ודבריו צדקו מאד, (ועי' מה שהארכתי בזה, בספרי חלק ראשון בקונטרס מקוה טהרה ובשאמ"ק), דמהאי טעמ' כתב הב"י (שם /או"ח/ סי' פ"ח), במה דבעי ר"פ (בגיטין ט"ז), חציו בטבילה, וחציו בט' קבין, אם מהני לבעל קרי, וכתב הב"י שם, כיון דטבילת בעל קרי תקנתא דרבנן, אזלינן לקולא בספיקא דר"פ, וא"כ מכ"ש בנדון דידן דיש לומר כן.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. לכאורה אמנם מים שאובים מועיל אך לא בכלי!,
    וכמו שכתוב בתשובה שלכם כאן
    https://din.org.il/2015/01/18/%D7%98%D7%91%D7%99%D7%9C%D7%AA-%D7%A2%D7%96%D7%A8%D7%90-%D7%91%D7%9B%D7%9C%D7%99-%D7%A9%D7%99%D7%A9-%D7%91%D7%95-%D7%90%D7%A8%D7%91%D7%A2%D7%99%D7%9D-%D7%A1%D7%90%D7%94-2/

    ונראה שלא מועיל לטבול בכלי, דאם באים להיטהר בצורה של טבילה בעינן מ' סאה ובקרקע דווקא, וכמבואר במשנה ברורה המצויין שם [פ"ח ס"ק ד']

  2. לכתחילה יש לבטלה על ידי חור וחיבור לקרעק, ראה משנה ברורה פח ד, אולם בדיעבד המהרש"ם הכשיר גם בכלי.