איך הצליחו בני אפרים לצאת ממצרים?

שאלה:

איך יכלו בני אפרים לצאת שלושים שנה לפני הקץ אם מצרים היתה מוקפת ומוגנת בכישוף ואין עבד יכול לצאת משם?

תשובה:

שלום וברכה

שתי תשובות מצאתי בענין זה:

1. הגר"ח פאלאג'י בסי' נפש כל חי מערכת כ אות טז מבאר, שלא היה כישוף שלא יוכלו לצאת, אלא שמי שיצא ימות, וזה אכן קרה…

2. בס' שפתי כהן [צפת תרמד] כתב, שהכישוף היה שעבד לא יצא ממצרים אבל בני אפרים היו מזרע המלוכה מצאצאי יוסף ומשום כבודו לא היו משועבדים, ולכן יכלו לצאת.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. יישר כח.

    לכאורה שני התירוצים תמוהים.

    1. הרי בפסיקים בדה"י מבואר שיושבי גת הרגום (אא"כ הכוונה שהכישוף גרם שימות תוך זמן קצר ולא באופן מיידי וצ"ע)

    2. ידוע כי שבט לוי לא היו משועבדים. לפי הנ"ל גם שבט יוסף לא וזה חידוש. עם קבלה נקבל אך צריך לכך מקור

  2. 1. אכן, מי אמר שמיד.
    2. אכן זה חידוש מפליא.
    חשוב לציין ששני התירוצים הבאתי ממקורות גדולים וחשובים, ואלו אכן ידיעות מענינות.

  3. במחילה מכת"ר.
    1. עיינתי בנפש כל חי שם, הוא כותב שכישוף לא שלט בזרעו של רחל. וזה מתרץ את השאלה. אולם לא מצאתי שכתב מה שכת"ר הביא בשמו.
    2. מבין שמדובר בשפתי כהן על התורה. בבקשה לציין היכן.
    תודה רבה

  4. עי׳ במשך חכמה וארא שגם שבט ראובן ושמעון לא היו משועבדים בגלל שלא נברכו מיעקב ובלי בכת יעקב א״א לעבור שעבוד כזה, ולכן גם לא קבלו חלק בא״י. וזו הסיבה שאלו ג השבטים מוזכרים בפרשת וארא עם תולדותיהם