ירידת המן – למה לבייש רשעים?

שאלה:

איתא בגמרא יומא צדיקים לחם בינונים עוגות רשעים טחנו בריחים למה פירסם הכתוב עוברי עבירה הרי תיקנו תפילה בלחש שלא לבייש עוברי עבירה שבוע טוב וישר כח לרבנים אם אפשר מקור תודה

תשובה:

שלום וברכה

לא מצאתי מקור לגבי שאלה זו, מה שנראה לומר, הוא שהרי כידוע המדבר היה בית אולפנא ענק של אמונה וקירבת אלוקים לקראת הכניסה לארץ. כלומר כל ההנהגה בו היתה בהשגחה גלויה כדי שלדורות עולם תהיה לנו אמונה חזקה בבורא עולם. כל האחיזה שלנו באמונת ישראל לדורות היא מכח הידיעה על מעמד הר סיני קריעת ים סוף המן והבאר וענני הכבוד שיש לנו עדות גמורה לעיני כל ישראל שחיו כך. ולכן מהלך החיים שם היה שהכל גלוי וידוע, אין ויתורים והנחות כולם ידעו מיד מי צדיק ומי רשע כדי שיחזרו מיד בתשובה וכדי שתתחזק האמונה בליבותיהם ארבעים שנה שיש דין ויש דיין ויש עין צופיה, כל זה היה כדי ליצור יסוד עמוק וחזק שאמונת ישראל. כל הכיסוי הנצרך בשביל הבחירה שלנו קיים רק בחיים הרגילים – החל מכניסתם לארץ..