השפעת הקבלה

שאלה:

אם מדברים על השפעת הקבלה לעומת השפעת הדיעות של הרמב"ם, בכל כתביו, הרי שאפשר למדוד את ההשפעה הזאת; אם נבדוק למשל את הסידור, הספר החשוב ביותר, נמצא בו מעט מהרמב"ם והמון קבלה. א. ניתן לשער מדוע זה קרה? ב.שקוראים בכיתבי האר"י ז"ל מוצאים שפה מאוד מיוחדת עם מושגים עקרוניים . איך ניתן להסביר שהשפה הזאת איננה קיימת בתלמודים, במדרשים או בשאר סיפרות התלמוד עד קבלת האר"י ז"ל.? אשמח להפניה לספר תורני שמחדד את התשובות לשאלות הללו

תשובה:

שלום וברכה

מה שיש בסידור הוא לא קבלה אלא יותר תנ"ך וברכות שקבעו תנאים, הרבה לפני שהתפרסמה קבלת האר"י וגם לפני ספרי הרמב"ם, כך שלא הבנתי את דבריך. בנוגע לשפת הקבלה, ודאי יש לה שורשים, בזוהר הקדוש שהוא גם מדרש מימי התנאים רבי שמעון בר יוחאי, ואחרי כן היא היתה מוכרת לרבים מהראשונים כמו הרוקח ואפילו הרמב"ן והראב"ד ובודאי עד הדורות שלפני האר"י כמו הרמ"ק. האר"י קיבל מפי אליהו הנביא הרבה חידושים בתחום זה שלא נכנס לעיקריהם כרגע [החלוקה לפרצופים ועוד] אבל ודאי עיקרי השפה היו ידועים קודם לכן.

שבת שלום.