ניזק שתיקן את הנזק ללא עלות האם יכול לדרוש תשלום מהמזיק

שאלה:

שלום וברכה! נהג משאית שבר לי את הקיר של החנות שכשבנינו אותו זה עלה 8000 ש"ח, והודה באשמה ובכוונתו לשלם את הנזק בצורה שאתקן ואביא לו חשבונית וחברתו תחזיר את ההוצאות, האם מותר לי לחייב אותו בהוצאות התיקון למרות שיש לי חבר בעל מקצוע שתיקן את הקיר בחינם?

תשובה:

שלום וברכה,

חיוב נזיקין הינו חיוב תשלומים. ולכן חובת המזיק לשלם דמי הנזק, וגם אם הניזק לא ירצה לתקן את הנזק, אלא לקחת את הכסף לעצמו, או שמצא חבר שתיקן עבורו בחינה, יכול לתבוע דמי תיקון הנזק.

בהצלחה.

מקורות:

דעת החזו”א ב”ק סימן ו אות ג שחיוב מזיק הינו חיוב תשלום. ולכן אם הוזל הדבר שניזוק חייב לשלם כפי המחיר שהיה בשעת הנזק. וה"ה אם תוקן בחנם חייב המזיק בתשלום כפי שחל עליו בשעה שהזיק.

יתר על כן דעת האור שמח שגם מזיק חפץ מבוטח, והניזק מקבל פיצוי מלא מחברת הביטוח, חייב המזיק לשלם את הנזק, ולא נפטר מחמת התשלום של הביטוח. וגם החולקים על דברי האור שמח סוברים דוקא במזיק חפץ מבוטח שלא הגיע לו הפסד כלל. אבל במקרה שהיגע לו נזק, ואח"כ הגיע חברו ושילם לו את הנזק, או תיקן לו את הנזק, חיוב של המזיק לא פרח, וחייב לשלם את דמי הנזק.