שמירת חוקי תנועה ושאר חוקים

שאלה:

האם מותר לנהוג ללא מלווה בהלכה? והאם דינא דמלכותא דינא נוגע בכל דבר במדינת ישראל כל עוד זה לא נוגד את ההלכה? או שלא בכל דבר?

תשובה:

שלום וברכה,

דינא דמלכותא שחייבים לציית להם מצד ההלכה, דוקא חוקים שקשורים למלכות, אבל חוקים שקשורים למסחר, לא חל עליהם דינא דמלכותא, וההלכה היא שקובעת את כללי המסחר. וכמו שכתב המהרי"ק שאם דינא דמלכותא יקבע גם בהלכות שנוהגות בין חברים, אם כן בטלו כל דיני ישראל. פעמים שהחוק התקבל כמנהג, ולכן נוהגים בו משום מנהג הסוחרים ולא משום דינא דמלכותא. כמו כן בשכירות פועלים כתוב בהלכה שכללי השכירות חלים לפי מנהג המקום, ולכן חוקים שהתקבלו בציבור, יש לפעול כפי החוק משום מנהג הפועלים.

לגבי חוקי נהיגה, יש לציית לחוקי נהיגה, ללא קשר לדינא דמלכותא, וכל דבר שתוקן לטובת הציבור ולסדר הציבור, חל חיוב לשמור כך משום תקנות ציבור. ולכן חובת קיום חוקי נהיגה לא קשורים לדין של דינא דמלכותא, וגם במקרים שאין תוקף לדינא דמלכותא יש להישמע לכללי בטיחות ונהיגה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סוף סימן שסט, ובסמ"ע שם.