דינא מלכותא דינא וחוק בכנסת

שאלה:

שלום כבוד הרבנים אם הכנסת מחוקקים חוק האם מתקיים בו דינא מלכותא דינא

תשובה:

שלום וברכה,

כל חוק שנחקק על ידי המלכות אם החוק הוא ציבורי, שנוגע לכלל ולטובת הנהגת המלכות, אומרים בו דינא דמלכותא דינא. בחוק שנעשה לטובת האדם הפרטי, אין הולכים אחר החוק אלא אחר דין תורה. כגון חוק ירושה וכדו' אין אומרים בו דינא דמלכותא. יש חוקים שכאשר הם מתקבלים בציבור, נחשבים למנהג, למשל בחוק של עובד ומעביד, נוהגים לפי החוק משום מנהג הפועלים.

עוד יש לברר האם למלכות של ישראל בארץ ישראל שייך דין של דינא דמלכותא דינא. יש בזה אריכות בפוסקים. וראה באריכות בספר דינא דמלכותא – מופיע באתר דין – .

בהצלחה.