ברכה על במבה

שאלה:

מי שבירך עד היום שהכל על הבמבה ושמע את הרב יצחק יוסף לברך אדמה צריך לעשות איזושהי התרה?

תשובה:

שלום וברכה

אין כאן שום ענין של התרה, הנושא כאן אינו נדר אלא שאלה הלכתית פשוטה מה מברכים על במבה, ולמעשה זה תלוי בשני נדונים: א. באיזה סוג במבה מדובר, בדרך כלל מדובר על מחית מיובשת שכבר בטל צורת הפרי לגמרי לפני הכנתה ובזה לכל הדעות הברכה שהכל, רק מה שנעשה בניפוח על ידי חום באופן שלא אבדה צורת הפרי כלל במהלך ההכנה על ידי טחינה ניתן לברך אדמה, ודבר כזה אינני יודע אם קיים בכלל ובודאי לא בכל החברות. ב. דעתו של הגר"ע יוסף היתה שאם התירס הוא סוג מסויים הניטע במיוחד בשביל במבה ולא לאכילה כפי שהוא, אזי גם כשנטחן ברכתה אדמה. שוב אינני יודע אם זו המציאות ובאלו חברות… וכן הרי יש במבה מתירס ויש מבוטנים.. לכן לדעתי יש לברך ברכת שהכל על במבה.

מקורות:

ראה שו"ע ומשנה ברורה בסי' רב סעי' ז. וראה עוד בהרחבה כאן.