מה הברכה על במבה

שלום רב,

שמעתי את הרב יצחק יוסף שאומר שיש לברך על במבה האדמה ולא שהכל,
הוא מביא את דעה הזאת על סמך הרב ירוחם תלמיד הרא"ש וכמו כן אמר שהרב אלישיב אישר את זה כשהרב אלקנה ישראל הציג לפניו את הפרטים.

הוא לא נתן מקור איפה כתובה הפסיקה של הרב ירוחם אך הטענה היא שאם פרי אין דרכו לאכול אותו כמות אלא לאחר טחינה ברכתו (לאחר הטחינה) היא האדמה\העץ,
הרב יצחק בדק באוסם (וטוען שכך בכל המפעלים) שמשתמשים בזן מיוחד של תירס שלא אוכלים אותו כמות שהוא, אך הוא יותר זול (ויתכן שיותר נוח לעיבוד) ולכן משתמשים בו. כמו כן הטחינה איננה למצב של קמח.

מה מברכים?

ברכה והצלחה.

תשובה:

שלום רב.

אכן הרב יצחק יוסף מביא בכמה מספריו את דעת אביו הגר"ע יוסף שליט"א שבזמן הזה מברכים על במבה האדמה מכיון שהתירס שממנו עושים את הבמבה ניטע במיוחד לצורך זה ואינו ראוי לאכילה אחרת. ואכן כך מובא בשו"ת אבא באהל ביתי של הרב אלקנה ששאל את הרב אלישיב והראה לו את הזן של התירס ואמר לו שגם להאשכנזים אפשר לברך בורא פרי האדמה כדברי רבינו ירוחם בדף קמג,ב שכל דבר שניטע לשם הרסק מברכים עליו כברכתו. אך שאר הפוסקים לא כתבו כן בשמו, ומי שמברך שהכל יוצא ידי חובה לדעת כל הפוסקים.