נטילת ידיים בכלי לפני תפילה

שאלה:

1. האם נטילת ידיים לפני התפילה חייב בכלי?

תשובה:

שלום רב

יש אומרים שאין צריך כלי, ויש אומרים שצריך כלי, והמנהג להקל שאין נוטלים דווקא בכלי.

מקורות:

עי’ פמ”ג (מש”ז סי’ ד ס”ק טו) שלתפילה אין צריך כלי, וע”ש במשנ”ב סק”ז ובסעיף ז דמשמע שסובר שלתפילה לבד אין חייבים, וכן העלה בקצות השלחן (סי’ יב ס”ד וע”ש בבדה”ש ס”ק ט), אולם בשו”ת ושב הכהן (סי’ א) כתב דלכתחילה יש לדקדק שצריך גם כלי, וכן דעת החיי אדם (ח”א כלל ז ס”ד), וכדעת הגר”א שאף הצריך ברכה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. בס"ד
    תודה רבה על עבודת הקודש שאנו נהנים מפריה.
    א. לגבי השאלות למעלה- התשובות אינן ברורות. בתשובה העיקרית רשום שהמנהג להקל שלא ליטול בכלי, אולם בגוף השאלות והתשובות שנכתבו בהמשך נכתב שמלכתחילה יש ליטול. מה אם כן התשובה? האם המנהג הוא לנהוג בדיעבד?
    ב. ההפנייה למקורות – האם הפניה היא למשנה ברורה סימן ק"ז? שכן שם אין איזכור לנטילת ידיים או לדעה כאמור.
    תודה מראש

  2. רבים נוהגים להקל בלי כלי אבל ודאי כל מי שרוצה להדר יחשוש לדעת המחמירים וכן אני נוהג בלי נדר ליטול בכלי.
    המשנה ברורה בסעיף קטן ז… זה הראשי תיבות.. כלומר סי' ד' ס"ק ז.