אדם שנתן מדעתו מקופת צדקה לנזקק

שאלה:

הנחתי בקופת בית הכנסת מעות לצורך העברתם לנזקקים לחג.
לאחר מספר דקות נכנס אדם אשר ביקש עזרה ונראה היה שממש צריך למעות עד כדי בכי
אמרתי לו שיש בקופה שקית עם מעות שיקח אותם.
סברתי שמותר לי לאפשר לו לקבלן שכן זו הייתה כוונתי לכתחילה (גבאי בית הכנסת בין היתר מחלק מזון במעות אלו).
שאלתי האם עליי להשיב לבית הכנסת את הסכום שהיה בשקית ?
תודה ומועדים לשמחה

תשובה:

שלום וברכה,

אם הכספים מיועדים לחלוקה לנזקקים, ואכן נתת את הכסף לאדם שנזקק, אינך חייב לשלם לקופה שנית, למרות שמעיקר הדין לא היה עליך לעשות זאת ולחלק כיון שאתה לא הגבאי.

המעשה שעשית לא נחשב לגזל ממון, אלא ללקיחת טובת הנאה, שהגבאי הוא אחראי על החלוקה, וטובת הנאה אינה ממון, ואינך צריך לשלם על כך.

בהצלחה.