צירוף מחלל שבת למנין / השתחוויה על ריצפת עץ

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
ארגנו מניין לישראלים רחוקים מאוד.
1) אנחנו עושים עזרת נשים ועזרת גברים חצי חצי (לאורך ולא לרוחב כמו שמצוי ברוב בתי הכנסת. היכן לשים את הבמה האם בצד ימין של הגברים או באמצע?
2) אדם שלא צם או מחלל שבת בפרהסיא מה מותר לו לעשות בכיפור ומה אסור לו מבחינת (החזקת ספר תורה, עלייה לתורה פתיחת ארון וכו…)
3) הרצפה שלנו היא מעץ. האם אפשר להשתחוות ולכרוע עליה בלי בד חוצץ? ואם לא האם מותר לחצוץ עם הטלית?
4) כמה צריכים לצום על מנת לקיים את המניין. האם 6 מספיק?

תשובה:

שלום וברכה

  1. את הבימה לשים רק בגברים, ותדאגו לכך שגם המחיצה תהיה כהלכה.
  2. אדם שמחלל שבת בפרהסיה או לא צם בשאט נפש ביום כיפור, יש לעשות הכל כדי שלא יעלה לתורה, אבל אפשר לתת לו להוציא ספר תורה, ולפתוח את הארון לפיוטים וכדומה.
  3. במטה אפרים סי' תרכא סעי' יד כתב, שאף שמעיקר הדין האיסור להשתחוות הוא רק על רצפת אבנים, יש להחמיר לכתחילה בכל ריצפה קבועה גם אם היא עשויה מעץ. ובלבושי מרדכי או"ח סי' כד החמיר מחמת כן אפילו בשטיח המונח בקביעות על הריצפה!
  4. כל אדם המחלל שבת בפרהסיא, אף שהדבר נובע מכך שגדל מנותק מיהדות וכו’,  אינו יכול להצטרף למנין, וראה כאן וכאן מה שכתבנו בענין זה בהרחבה. וראה כאן עוד הרבה תשובות בענין.

תזכו למצוות ולהרבות כבוד שמים בעולם!