כמה צריך לדייק בתפילת הנץ החמה

שאלה:

כבוד הרב
מנין שמתחילים בנץ, האם יכולים להקדים ולעמוד לפני הנץ? ואם כן עד כמה דקות? השאלה נשאלת מאחר ויש כמה לוחות וכל לוח יש לו את השיטה שלו לחישוב, גם לפעמים החזן מגיע לתהילות לקל עליון 4או חמש דקות לפני הזמן הכתוב בלוח, ואז צריכים לחכות עד הזמן הכתוב בלוח, אנא תשובה מפורטת
תודה, לא מדובר על יחיד שמקדים אלא על כל המנין במצבים שהובאו לעיל

תשובה:

שלום וברכה

ידוע שהחזון איש לא היה ניחא לו שכל התפילה מסתכלים על השעון, וסבר שהקדמה אקראית של דקה שתים מותרת, ולא העמידו חכמים דבריהם עד כדי כך, אבל ברור שכוונתו שלא צריך לכוין ולעיין בדקדוק ממש, אבל אם רואים שלא הגיע הזמן ודאי יש להמתין. מה שיש שינויים בלוחות זה נובע משני ענינים, ראשית אכן יש לוחות לא מדוייקים, אבל בענין זה לא צריך לחשוש מאוד רק לכתחילה לקנות לוח מדוייק של הרב סופר או הרב ידידה מנת וכדומה, אבל בזה ודאי יש את הוראת החזון איש. שנית, יש מנהגים חלוקים אם הנץ נקבע לפי הנץ הנראה או הנץ האסטרונומי, וזה הבדל של כמה דקות, לכן בענין זה כל אחד יעשה כהוראת רבותיו, בקהילות בני התורה היום מאוד מקובל למתין לנץ הנראה, וכן יסד הגר"ש דבליצקי במנינו המפורסם בבני ברק [נפטר לפני שבועות אחדים].

ככלל כדאי מאוד לדייק, ידועים דברי אותו אמורא שאמר שהצליח יום אחד לכוין להנץ ולא פסק השחוק והשמחה מפיו כל היום! אם כן היום שיש שעונים וקל לכוין, למה לא…

גמר חתימה טובה