חבלי כביסה מעל הסוכה / שינוי יעוד של כסף שהושם בקופת הצדקה

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב
יש לי מס שאלות:
*מעל הסוכה שבניתי יש 4 חוטי כביסה בצמוד לקיר האם זה מפריע ואיך אני צריך לעשות עם הסכך מעליהם מתחתם?
*תינוק שנולד בשעה 10 בלילה אתמול מה התאריך יום הולדת שלו האם הולכים לפי שקיעה ואז יום חדש וכביכול יום הולדתו זה ד?
*יש לי בבית קופת צדקה.האם מותר לי לתת ממנה לאברך או שמא זה רק לעניים..?

תשובה:

שלום רב,

א. חבלי הכביסה הנמצאים מעל הסוכה שלך אינם מפריעים לכשרות הסוכה. ראה בספר הלכות חג בחג סוכה עמוד רעח שהביא כמה סיבות לכך.

ב. מאחר שהשעה הזו היא כבר לילה. ביהדות היום הולך אחר הלילה. לכן יום ההולדת הוא כמו היום שלמחרת.

ג. אם קופת הצדקה שבביתך היא כללית ולא של מוסד מסויים. אתה יכול לתת לאברך נזקק שהוא כמו עני שהרי הוא נזקק. אבל אם הקופה בעקרון מיועדת למוסד כלשהו, אסור לשנות את היעוד של הכסף שהושם בקופה, למטרה אחרת גם כאשר המטרה האחרת גם היא צדקה. משום שזה נחשב כאילו היא באה ליד גבאי הצדקה שכבר אסור לשנות את יעודו. ויתכן שאף המוסד כבר זכה בכסף הזה. ראה כאן בהרחבה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. הבנת מעולה. הנדון שעליו השיב הרב המשיב הוא כאשר הם גבוהים מעל הסכך [לבוד להחמיר כן או לא] אבל כאשר הם מעל הסכך צמוד זה לכתחילה לכל הדעות.