ברכת שהחיינו על עשיית הסוכה

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב
כשאדם בונה סוכה איזה ברכות הוא מברך ומתי?(לפני הבניה או בסופה)?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אף שנחלקו ראשונים האם מברכים ברכת שהחיינו על עשיית הסוכה, המנהג שלא לברך, אלא בברכת שהחיינו של לילה חג יוצאים ידי חובה גם על עשיית הסוכה. מי שטעה ובירך שהחיינו על עשיית הסוכה לא יוכל לברך עליה בליל החג בעת הקידוש.

מקורות:

ראה סוכה מו א, ובתוס', רא"ש ור"ן שם, שברכת השחיינו פוטרת את שני הענינים, הרגל והסוכה, ולכן אם בירך בשעת העשייה אינו מברך בליל החג ולהיפך. אמנם הריטב"א שם נקט בשם הרמב"ן שהן שתי ברכות נפרדות ולא פוטרות זו את זו. וכן דעת הרמב"ם פרק יא מברכות שמברכים שהחיינו בשעת העשייה, אף שבפרק ו מסוכה נקט בפשיטות שמברכים גם בליל החג, הרי שמברכים לדעתו פעמיים. למעשה פסק השו"ע בסי' תרמא על פי המרדכי שלא מברכים בשעת העשייה אלא בליל החג בלבד, ומי שטעה ובירך בעשייה אינו יכול לברך שוב.

ברכת המצוות אין כלל על עשיית הסוכה.