תפילין דרבינו תם

שאלה:

1) נפלו לי קופסת התפילין לרצפה כשהם בתוך תפידנית. זה כמו פלסטיק שמכסה עליהם פלסטיק קשיח. מה הדין?
2)למה אנשים נשואים לא מניחים תפילין של רבינו תם? במה זה שונה מתפילין של רש"י שגם רווקים מניחים?

תשובה:

שלום רב

  1. אני מבין שהתפילין לא היו בתוך הקופסאות כך שאין צורך לעשות שום דבר.
  2. התכוונת לשאול הפוך… התשובה פשוטה, הלכה כרש"י, ולפכן תפילין של רש"י הם חיוב גמור לכל אדם מגיל מצוות יום יום עד סוף החיים ומי שמבטל זאת עובר באיסור עשה מהחמורים ביותר. תפילין דרבינו תם זה רק הידור, על פי נגלה כדי להחמיר גם כרבינו תם, ועל פי סוד, משום שי להן תיקונים נוספים שאינם מתקיימים בתפילין של רש"י [זה בבחינת החכמה וזה בבחינת הבינה וכו'], וזה לא חיוב, לכן רק נשואים שמבוגרים יותר מניחים, וגם לא כולם, בני אשכנז לא הקפידו בכך רק קהילות החסידים, למעשה לא יצא לי עדיין מעולם להניח תפילין דרבינו תם, הגר"א אף הוא לא הניח מעולם תפילין דרבינו תם.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. אבל עדיין מה שייך דווקא שרק נשואים מניחים תפילין דרבנו תם דווקא, ולךא כל אדם שהוא גם רווק?
    כלומר- אם זה הידור, אז למה לא גם רווקים יכולים?
    אם זה משום הרהור(אינני יודע)- מה שונה תפילין דרבינו תם משל רש"י?

    "על פי נגלה כדי להחמיר גם כרבינו תם"- מה הכוונה?

  2. ב2- התכוונתי לשאול דווקא ככה האמת- למה אדם רווק לא יכול להניח תפילין דרבינו תם? או- למה אם יש עניין להניח תפילין דרבינו תם, למה זה לא גם לרווקים?

    וגם- אין שום חיוב הלכתי לאדם נשוי להניח תפילין דרבינו תם לפי השו"ע נכון?

  3. מותר גם לרווק, זה מנהג שהתקבל משום שבדרך כלל הבוגרים היו נשואים…
    הסברתי שיש שנהגו להניח תפילין כדי לחוש שמא הלכה כרבינו תם, ואף שהוכרע שלא כדבריו רוצים לצאת גם ידי חובת שיטה זו.

  4. אם אתם לא חסידי חב"ד זה אכן ירגיש לו שונה מאוד ולא כדאי… כל החסידים והספרדים שמניחים רבינו תם עושים זאת לאחר החתונה.