קבורה ליד תלמיד חכם

שאלה:

בס"ד, שלום.
האם יש ענין להיקבר ליד תלמיד חכם?
האם יש ענין להימנע מלהיקבר ליד עם הארץ אע"פ ששמר שבת?
תודה ובשמחות

תשובה:

שלום וברכה

ברור שיש ענין להקבר ליד תלמיד חכם, אלא שאם מדובר בצדיק מפורסם מגדולי הדור, אין ראוי לכל אדם להקבר לידו, לפי שיש בכך בזיון לתלמיד חכם הזה. ולכן הנהגה ראויה היא לקבור את התלמידי חכמים המפורסמים בחלקה מיוחדת, ושאר העם יראו כל אחד לנסות ולהקבר בין תלמידי חכמים ויראי שמים.

מקורות:

במהרי"ל הלכות שמחות כתב שצדיק שנקבר ליד רשע אין מגלים לו רזי תורה. (אולם הכוונה היא ליד רשע). וראה בים של שלמה (יבמות פ"ז סי' כז) שכתב ומה שנוהגים העשירים לקנות מקום כדי להיות שוכבים אצל הצדיקים לפי הסברא יוצא שכרם בהפסדם כי אולי אין ראויים לכך ויענשו על כך דאלישע יוכיח ע"ש וכעי"ז כ' בשו"ת החת"ס יו"ד סי' ש"ל וז"ל רק זאת לא ידעתי מי נתן להם רשות לקבור איש נכרי אשר לא נודע מה מעשיו אצל אנשים צדיקים ואנשי מעשה וכי הכסף יענה את הכל וכו' ע"ש וכ"כ בחכמת אדם כלל קמ"ד אות ה' שלא כדין עושין הח"ק שקוברין עשיר שנותן ממון הרבה אצל מפורסם ע"ש.