מה עושים עם מצבה ישנה שהוחלפה / טעות במצבה

שאלה:

טעות בתאריך הפטירה על מצבה ואי אפשר לתקן אא"כ עושים מצבה חדשה, האם יש חיוב או "ענין" לתקן? ואם התשובה היא "כן", מה לעשות עם המצבה הראשונה

תשובה:

שלום וברכה

תמיד אפשר לתקן אלא שזה "לא יוצא יפה"…

בודאי יש ענין לתקן, לא מבחינה "סגולית" אלא כדי שלא יהיה טעות בדורת הבאים וכיוצא בזה בענין היארצייט של הנפטר, אנשים ירצו לעשות דברים לעילוי נשמתו ותהיה להם טעות בדבר היום המיועד לכך וחבל.

מצבה ישנה ששימשה את הנפטר/ת אסור להנות ממנה ומסיבה זו ראוי לגנוז אותה – לקוברה. ככל שאר איסורי הנאה שצריכים לקבור כדי שלא יבואו להנות מהם.  תתייעצו עם החברא קדישא שמנהלת את המקום מה הנוהל. אתם לא הראשונים שמחליפים שם מצבה…

מקורות:

ראה שו"ת אגרות משה יו"א ח"א סי' רמה ומה שהביא מהש"ך יו"ד סי' שסד והפתחי תשובה שם ס"ק ג'.