שימוש באתרים ללא תשלום – גזל

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום רב!
אני עומד לכתוב בנושא כאוב ביותר. לצערי התמכרתי לפורנגורפיה ברמות קשות. עכשיו התחלתי תהליך גמילה. יש חברות של הסרטים המתועבים הללו שעולות כסף. אני נכנסתי לאתרים שהדליפו סרטונים מהאתרים הללו בחינם. האם עלי לשלם לחברות מהם ראיתי את הסרטונים המודלפים? האם עלי לשלם לחברות פורנו כפיצוי על הסרטונים שראיתי מהם? יש לציין שהם גויים. אני יודע שאסור לגזול גוי. אבל לשלם לחברות כאלה וכביכול לחזק את ידיהם במעשיהם המתועבים?
מה לעשות? כמו כן אני לא יודע איזה סכום זה יצטבר….
כמובן שאין בכך כדי להצדיק את מעשיי. אני מנסה להיגמל.

תשובה:

שלום וברכה,

ראשית, כל הכבוד שבחרת בדרך התשובה והבנת את החובה להתנתק מהאתרים המתועבים שמכלים את גופו ונשמתו של הצלם האלוקי.

להנות מאתר של גוי ללא תשלום לא נחשב איסור גזל אלא איסור הפקעת הלוואתו – התחמקות מפרעון ההלואה של הגוי – ומותר להפקיע הלוואה מגוי כאשר הגוי לא ידע מכך. אלא שגם להפקיע הלוואה מגוי כתב בבאר הגולה שאין ראוי לעשות כן, והרבה שעשו כן ירדו מנכסיהם ולא הצליחו.

הנתיבות מחדש שחיוב השבה נאמר דוקא אם גזל מישראל, אבל אם גזל מגוי אין חיוב השבה. ולכן אם נהנה ממון גוי בלי תשלום, בין אם זה גזל, בין אם זה נחשב הפקעת חוב, אין חובת השבה.

לכן אין מחובתך לשלם על השימוש באתר שלהם. וכמובן שאסור להחמיר ולשלם, כיון שהתשלום מחזק אותם וגורם קלקול ורעה לעולם.

בהצלחה רבה.

מקורות:

הפקעת הלוואה בגוי ראה שו"ע חו"מ ריש סימן רמח. וראה באר הגולה שם. ונתיבות שם לגבי חובת השבה בגוי.