טחינת קטניות כדי לפטור מבדיקת חרקים

שאלה:

שלום רב,
שאלה לגבי תבלינים טחונים או כל מוצר אחר שטוחנים כגון קקאו, תירס. הבנתי שמלכתחילה צריך לבדוק אחד אחד, (למשל פלפל שחור צריך לבדוק גרגיר גרגיר כי יש בו נגיעות, ורק אחרי שכל הפלפלים שאני רוצה לטחון נבדקו, מותר לטחון ולאכול) אז איך עושים תבלינים במפעלים כמויות אדירות ? הרי לא בודקים אחד אחד. לי 100 גרם פלפל שחור לוקח לי כ-40 דקות לבדוק. אשמח הבהרה בנושא זה. וכמובן מקורות

תשובה:

שלום וברכה

מאכל שחייב בדיקה אכן אסור לטוחנו בלי בדיקה לפי שאין מבטלים איסור לכתחילה, ואפילו אם עברו וטחנוהו הוא אסור באכילה, אבל אם הוא נבדק עד כמה שניתן, אף שיש חשש וחובה לחשוש שעדיין יש בו חרקים, מותר לטוחנו כיון שלא ניתן לבדוק עוד, כמו במקרה שהזכרת. כמו כן, מאכל שבדרך כלל אינו נגוע, גם אן קיים חשש כזה, מותר לטוחנו.

מקורות:

ראה שו"ע סי' צט סעי' ה ובש"ח שם ס"ק ז, ובשו"ע סי' פד סעי' יד ובש"ך שם ס"ק לט-מ. וע"ע שו"ת חתם סופר יו"ד סי' סב והר צבי יו"ד סי' לו.