ירקות עלים – ביטול שרץ שאינו שלם

שאלה:

שלום כבוד הרב.

כידוע, חכמים גזרו שבריה אינה בטלה אפילו באלף (אבל מן התורה בריה כן בטלה ברוב/בשישים).
ולכן, אם יש תולעת שנמצאת במאכל ואותה תולעת היא שלמה, אז היא לא בטלה.
אבל אם התחלקה, איננה עדיין נחשבת כבריה והיא בטלה ברוב או בשישים (לפי הכללים).

אבל שמעתי שלגבי ירקות עלים, היות והתולעת הזאת עומדת בפני עצמה, אז אפילו התחלקה ואיבדה את הסטטוס של בריה, אינה בטלה אפילו באלף.

האם זה נכון?

תודה מראש.
בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

לא הבנתי מה הכוונה עומדת לעצמה? יש לך סלט גדול של ירק חתוך ובתוכו חצי תולעת, למה שלא יבטל?

אבל לעצם הענין כבר התכתבנו בעבר ארוכות, אין כל אפשרות להתיר שימוש בירק שלא מגידול מיוחד. מדובר בעשרות רבות של חרקים בכל אגודה, ואין אפשרות לנקות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עומדת בפני עצמה הכוונה שאותה תולעת אינה מעורבת ממש באותו עלה, ויש נפקא מינה בזה לגבי הלכות שבת למשל, כלומר שמותר לשטוף כלים מלוכלכים אחד אחד בשבת ואין בזה איסור בורר בגלל שהלכלוך אינו מעורב בכלי עצמו אלא רק על פני השטח של הכלי הזה, וזה דווקא משום שהלכלוך "עומד בפני עצמו" ואינו מעורב בכלי.
    ועוד, למדתי שאם מוצאים בשבת שרץ בעלה יש ירק (חסה למשל), מותר להוציא אותו ואין בזה משום איסור בורר, וזה דווקא משום שאותו שרץ "עומד בפני עצמו" כי הוא לא מעורב ממש בעלה עצמו.

    ואם כן, גם מן התורה יש לאסור ולהגיד שאם יש תולעת על עלה של ירק, הוא לא מעורב ולכן הוא לא בטל אפילו אם התולעת הזאת אינה שלמה (וכל שכן אם היא כן שלמה).

    ועל זה שאלתי את כבוד הרבנים אם זה נכון, או אם זה טעות.

    תודה רבה.

  2. כשיש עלה ואתה רואה עליו שרץ זה באמת לא מעורב אבל כשיש סלט ירקות ועל אחד העלים המעורבים יש שרץ שאתה לא יודע ממנו, זו תערובת.