האם צריך לתת מעשר כספים כשהחזיר אבדה לגוי או לפנים משורת הדין

שאלה:

א- מי שמוצא חפץ [ממון] של עכו"ם, ומחזירו משום קידוש השם, האם צריך ליתן מעשר כיון דסו"ס החפץ הוא שלו.
ב- מי שמחזיר חפץ לפנים משורת הדין כגון שהוא ממקום רוב עכו"ם, האם צריך ליתן מעשר, כיון דמעיקר הדין הוא שלו.
תודה רבה
שמחה בונם לונדינסקי

תשובה:

שלום וברכה,

כשהחזיר חפץ משום קידוש השם, הרי השיב את של הגוי, ולא נתן מממונו לגוי, שהרי לא מצינו שצריך להחזיר ממונו לגוי כדי לקדש את השם.

וכן כשהחזיר ממון של ישראל לפנים משורת הדין, נחשב שהחזיר את הממון של חברו, ונמצא שלא הגיע ממון של חברו לידו, למרות שהיתה לו אפשרות לזכות בממון לעצמו.

שאלה: כשמחזיר לפנים משורת הדין האם צריך שהבעלים יעשו קניין בחפץ כדי לזכות שוב בחפץ שהיה אבוד, או שברגע שמגיע לידיהם ממילא הוא שלו?. ונראה שהוא שלו מתחילה וא"צ מעשה קניין שוב. והסיבה שיאוש אינו הפקר ולא יצא מרשות הבעלים, אלא מתיר למוצא לזכות בחפץ, וכשהמוצא לא זכה ממילא הם של הבעלים.

בכבוד התורה.