לקחת ללא רשות ולשלם את שוויו או יותר

שאלה:

שלום וברכה
אני מבקשת לבדוק האם קיימת או מוכרת הלכה המתירה לקיחת כסף מזומן במטבע שקלים, שלא ברשות ואשר אינו שייך ללוקח ולשים במקום הכסף הזה כסף מזומן במטבע יורו ובערך כספי פחות מסך השקלים שנלקח.
האם לפי ההלכה זה נקרא גניבה / גזל ?
האם לפי ההלכה מותר ללוקח לשים "במקום" השקלים יורו והרבה פחות ממה שלקח.
אודה לבדיקתכם ותשובתיכם
תודה רבה,

תשובה:

נוסח השאלה לא ברור.

נניח שכל יורו שווה 4 שקל. אם לוקחים 400 ש"ח ושמים פחות ממאה יורו, ודאי שזה גזל. אם שמים מאה יורו כפי המחיר, הרי זה חמס ולא גזל. אם לוקחים 400 ש"ח ושמים 120 יורו, שזה ודאי משתלם, ייתכן שמותר. אבל, יש צורך להקדים ולתת את היורו לאדם אחר שיזכה בהם עבור בעל השקלים.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' שנט סעיף ב, בש"ך סק"ד ובקצות סק"א שנחלקו בדבר שאינו עומד למכירה אבל אינם כלי ביתו, אם מותר לקחת ולשלם יותר משוויים.