האם מותר להעביר את הנר של שבת ממקום למקום?

האם ניתן להזיז נר שהודלק לכבוד שבת לפני השקיעה? אשמח למקור.

תשובה:

שלום רב

לכתחילה אין להעביר את הנרות ממקום למקום אלא אם כן מדובר באותו החדר, אבל אם יש הכרח להעבירן, ימתין מעט קודם שיעשה זאת, ולא יעביר מיד. כמובן העברה זו תעשה על ידי אדם שעוד לא קיבל שבת, שהרי הנרות מוקצה.

מקורות:

מקור האיסור להעביר את הנרות הוא במרדכי שבת פרק ב, ומשום שסבר שאף בנר שבת קיים הכלל שהדלקה עושה מצוה, והובא בדרכי משה סי' רסג. טעם הדבר כתב במגן אברהם שם ס"ק כג, כדי שיהיה ניכר שהוא לכבוד שבת, ולכן התיר לאחר ששהה זמן מועט במקום הראשון. במשנה ברורה שם ס"ק מח כתב שדין זה אמור רק כאשר ההדלקה נעשתה שלא במקום החיוב, אבל במקום האכילה עצמו להעביר ממקום למקום אין חשש, אלא שכיון שיש מחמירים בזה אין להקל אלא במקום הצורך, אלו דבריו. בערוך השלחן שם סעי' יח כתב שכל הנדון להעביר מחוץ למקום האכילה, אבל במקום האכילה עצמו אין חשש אפםילו לכתחילה.

מסברא נראה, שבזמנינו שיש אור חשמל וניכר על הנר בכל מקום שהוא לכבוד שבת, יש יותר לסמוך על המקילים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לרבנים, אמנם השאלה נשאלה לפני מספר שנים אך ההלכה לא השתנתה מאז ככל הידוע לי….

    אם מקור האיסור הינו מצד הדלקה עושה מצווה למה שלא נצטרך להמתין מלהעביר עד שעת הסעודה שאז עיקר מצוותה? (כמובן שאז זה כבר אחרי השקיעה ואסור בטלטול לחלוטין וממילא השאלה דלעיל יותר תיאורטית ולא נוגע להלכה למעשה) כמו בנרחנוכה שכל הטלטול מותר רק לאחר שעבר שיעור מצוותו?